3.31 Taiwan

 

In de 80-er jaren begon men in de Orff-scholen in Taiwan ook met blokfluiten te werken. Van daaruit verspreidde zich het leren van algemene muzikale vorming met behulp van blokfluit, zodat op het moment in elk Taiwanees gezin wel een blokfluit is, en iedereen in Taiwan ook weet wat een blokfluit is. In Taiwan is nogal een competitie mentaliteit, en omdat bloklfuit verder geen status heeft, net als overal in de wereld, gaan veel kinderen niet op blokfluit verder.

In 2000 waren er in Taiwan zo'n 12 in Europa of Amerika opgeleide blokfluitisten en daarnaast een groot aantal blokfluitleraren die in eigen land een studie hebben afgesloten. (2000)

In 2004 krijgen de basisschoolleerlingen van de 3de tot de 6e klas les in sopraanblokfluit en in de 7e en 8e klas les in altblokfluit. De klassen zijn ongeveer 40 leerlingen groot!

Er is een Early Music Society Taiwan

Tsaichi Cher Chan studeerde bij Eva Legêne en Matthias Weilenmann aan het Early Music Institute  op de Indiana Universiteit in Amerika.  Zij is blokfluitdocent aan het National Tainan College en het National Pingtun Normal College in Taiwan.

Augustus 1999 vond er in Taiwan een blokfluitconcours plaats met 186 deelnemers in 3 leeftijdsgroepen. 

Van oktober 2003 tot februari 2004 vond het eerste Taiwanese blokfluitfestival plaats: het Taiwan International Recorder Festival

Shi-Hsiung Huang, die de leiding heeft van het Canon Recorder Ensemble heeft het Taiwan International Recorder Festival in het leven geroepen 

Yi-Ru Köhler-Chen organiseert in Taiwan en Hongkong workshops names een of andere Duitse firma vivace music die op deze manier hoogwaardige houten blokfluiten in Aziatische landen probeert af te zetten, die tegen het extreem vochtige klimaat opgewassen zijn (Windkanal 2004-3)

 

Het Taipeh Youth Recorder Orchestra, opgericht in 2003, dat bestaat uit 25 jonge Taiwanese blokfluitspelers en –speelsters, onder leiding van Liu Yung-tai geldt op het moment als een van de beste blokfluitorkesten in Taiwan  (2015)

Het Taipeh Youth Recorder Orchestra heeft in 2014 in New Taipeh City een CD opgenomen: Zauber des Blockflötenorchesters, Edition Schnable Noten

Liu  Yung-tai studeerde chinese fluit en blokfluit. Hij heeft zich ook gespecialiseerd in ocarianspel en ocarina–ensembles

 

Chen Meng-Heng, studeerde blokfluit en historische uitvoeringspraktijk. In 2000 werd Chen Meng-Heng docent aan de muziekfaculteit van de universiteit van Tong Hai. In 2005 vormde ze de “Meng-Heng Chen Recorder Ensembles”. In 2010 promoveerde ze aan de Universiteit van Boston. op het moment doceert Chen Meng-Heng aan de Nationale Hsinchu Universiteit en de Nationale Taichung Universiteit en geeft ze leiding aan diverse blokfluitensembles.

 

Het Ensemble Taiwanese Recorder (ETR) werd in 2012 gevormd door Dr. Chen Meng-Heng. De leden  Chen Meng-Heng, Chan Mu-Fan, Chen Tsai-Yen, Chang Chih-Hao, Chao Yo-Yu, Lee Kuan-Hsien,  en Chu Yen-Jung zijn allemaal virtuoze blokluitisten. Het ensemble oogst in Azië behoorlijk wat bijval.