4.4 België

 

In België wordt jaarlijks vanaf 1963 (1995: 32e keer!) het Festival van Vlaanderen gehouden. Een onderdeel hiervan is het Oude Muziek Festival van Brugge , met een aansprekend concours voor bespelers van Oude Instrumenten. Blokfluiten nemen hierbij vanaf 1972 een (volgens sommigen: te) grote plaats in. In de ontwikkeling van de blokfluit en het uitwisselen van ideeën hierover heeft het Festival een belangrijke rol gespeeld. De jury van het eerste Internationale Blokfluitconcours dat in Brugge in 1972 plaatsvond bestond uit Frans Brüggen , Ferdinand Conrad. Silva Devos, Ruth Dyson, Hans-Martin Linde en Wieland Kuijken.  Michala Petri (Denemarken) deed als 14-jarige beginnende blokfluitster mee. De eerste prijs werd niet uitgereikt. De tweede ging naar Conrad Steinmann (Zwitserland), de derde werd gedeeld door  Marion Verbruggen (Nederland) en Ricardo Kanji (Brazilië).

In 2005 heet de toestand Concours Musica Antiqua, het speelt zich nog steeds af in Brugge. De tweede prijs gaat naar een blokfluitist: de Japanner Tomokazu Ujigawa

Sinds 1990 wordt jaarlijks een driedaags Blokfluitfestival in Mechelen georganiseerd. Op 18 maart 1990 bracht blokfluitamateur Jan Convents een veertigtal spelers bij elkaar in zijn woonplaats Kampenhout, met als docenten de leden van het toen splinternieuwe kwartet Vier op 'n Rij.  In 1991 waren er al meer dan 100 deelnemers. Vanaf 1993 konden ze terecht in het Conservatorium van Mechelen  In 2019 hebben de Blokfluitdagen van 23 tot 25 augustus voor de 30ste (!) keer plaats. Veel samenspelmogelijkheden en mooie concerten. De organisatie is in handen van Blokfluitdagen vzw.

www.blokfluitdagen.be

Ter nagedachtenis aan de jonggestorven begaafde blokfluitiste Mieke van Weddingen wordt sinds2010 een tweejaarlijks Mieke van Weddingen-concours voor amateur- en beroepsblokflutisten in Mechelen georganiseerd. In 2012 ging de eerst prijs naar de Koreaanse Youn-Jin Hur.  Het eerstvolgende concours is tijdens het Pinksterweekeinde 7-9 juni 2014 

http://prijsmiekevanweddingen.be

Voor jonge blokfluitisten organiseert Joris van Goethem jaarlijks een jongerencursus: Flutomanie. In 2010 vindt Flutomanie plaats van 16-21 augustus te Rossingnol, met een slotconcert op de Mechelse blokfluitdagen.

www.ofelici.be/flutomanie.htm

Voor het muziekonderwijs is de LUCA School of Arts  (onderdeel van het Lemmensinstituut, Hogeschool voor Wetenschap & Kunst) van belang, LUCA School of Arts campus Lemmens, Lemmensberg 3, Leuven. Docenten zijn Bart Spanhove en  Bart Coen.

www.luca-arts.be

Verder is er in het Koninklijk Conservatorium Brussel sinds de tweede helft van de jaren '90 van de vorige eeuw een HIP-departement actief rond oude muziek Docent Bart Coen werkt aan de uitbouw van de blokfluitlespraktijk.

www.kcb.be/nl  

In het Conservatoire Royal de Bruxelles werd de studie blokfluit in 1983 begonnen door Frédéric de Roos, die daar nog steeds (2019) doceert. Andere blokfluitdocenten daar zijn Nathalie Houtman, Laura Pok en Tomma Wessel

www.musiqueancienne-bruxelles.be

In Brussel bevindt zich een instrumentenmuseum met onder meer een kolomblokfluit van Hans Rauch.

 

Blokfluitisten, blokfluitdocenten en blokfluitensembles

op alfabetische volgorde

 

Aquil’AlterA is in 2006 als blokfluittrio door Marie Verstraete en Rein van Bree (1984) opgericht. Sinds 2009 werkt blokfluitiste Goedele Moons (1985) als basisspeelster mee en is het ensemble uitgegroeid tot een multi-instrumentaal ensemble (blokfluiten, cornetto, vedel, viola da gamba), dat muziek speelt uit allerlei periodes.  In 2014 is Marie Verstaete vervangen door Antonie Schlegel.

www.aquilaltera.com

 

 

Ensemble Ardalus is een initiatief van blokfluitiste Karin Ketels.Zij richtte het ensemble in 2007 op. Het ensemble voert in wisselende bezettingen Renaissance en Barokke muziek uit. Het ensemble zet zich ook actief in op het gebied van  muziekeducatie door het spelen van schoolconcerten en – voorstellingen.

Ensemble Ardalus maakte 1 CD: Rondom Jacob van Eyck; Phaedra EAN: 5412327920681

Op deze CD wordt de componist in een ander daglicht geplaatst dan gebruikelijk: de liederen waarop hij varieert worden gezongen  en daarnaast geeft het ensemble Ardalus een goed beeld van de tijd waarin dat destijds gebeurde. Aanbevolen 

www.ardalus.be

 

 

 

Tom Beets (*1983) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Bart Spanhove en Bart Coen. Daarna studeerde hij aan  de Escola Superior de Musica de Catalunya in Barcelona bij Pedro Memelsdorff. Hij was vast lid van het Flanders Recorder Quartet "Vier op 'n Rij". Tom Beets is docent bloklfuit en samenspel aan de muziekacademies van Maaseik en Oudenaarde. Tom Beets is redacteur van het vakblad Blokfluitist. Tom Beets vormt sinds 2013 een blokfluitduo met Joris van Goethem: Flanders Recorder Duo

www.flanders-recorder-duo.be

 

 

Dimos de Beun begon als negenjarige blokfluit te studeren bij Tomma Wessel aan het Stedelijk Conservatorium te Brugge.   In 2006 studeerde hij af in de klas van Bart Coen aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel met de grootste onderscheiding. Daarnaast studeerde Dimos de Beun klavecimbel bij Herman Stinders en Ewald Demeyere en orgel bij   Ignace Michiels. Sinds januari 2010 dirigeert Dimos de Beun Da Cantar, een Brugs koor dat zich richt op uitvoering van polyfone muziek uit de 16de eeuw. Hij is vaste organist in de Protestantse kerk ’t Keerske.   Dimos de Beun doceert blokfluit en samenspel aan het conservatorium te Brugge.

 

 

 

Nadia Bierinckx (*1967) studeerde kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium   van Gent en blokfluit bij Baldrick Deerenberg. Met het (blokfluit)ensemble  O Felici geeft zij veel concerten.

www.ofelici.be

 

 

 

 

 

 

 

Jean-Pierre Boullet studeerde aan de conservatoria van Luik en Maastricht en doceerde aan de Académie Internationale d'Éte de Wallonie en bij de Semaines de Musique Ancienne de Manosque (Frankrijk). Heeft met Robert Kohnen het Séminaire Estival de Musique Ancienne en Wallonië opgericht, een festival met concerten en workshops, dat elk jaar in juli wordt georganiseerd. (2004) 

 

 

 

 

Ensemble Bradamante werd samengesteld in 2006, ze wonnen toen de eerste prijs bij  de  Axion Classics. Ensemble Bradamante bestaat uit Rachel Heymans, blokfluit, Anne-Catherine Gosselé, blokfluit en viool,  Leonor Palazzo, cello en Paule Van den Driessche, clavecimbel.  

www.ensemblebradamante.com

 

 

 

 

 

Bart Coen (Antwerpen) begon met zingen en ee kinderkoor en een beetje pianospelen. Op het Sint Michielscollege in Brasschaat was een actief blokfluitleven en dat stimuleerde Bart Coen te gaan studeren bij Marianne Metzger. Daarna studeerde hij aan het Conservatorium van Antwerpen bij Baldrick Deerenberg. In 2009 richtte Bart Coen het ensemble Per Flauto op: Bart Coen, blokfluit; Ryo Terakado, viool, An Van Laethem,viool, Mika Akiha, altviool, Ronan Kernoa, cello, Herman Stinders, orgel en klavecimbel. Doel van Per Flauto is vooral een CD-project te realiseren rond het Manuscript van Napels (1725), een verzameling van 24 “Concerti di Flauto, Violini, Violetta e Basso Di Diversi Autori”. De “autori” zijn Barbella, Mancini (12 concerten!), Mele, Sarri, Scarlatti en Valentino. De eerste CD van het project:CD: Sony Music nr. 88697564082 — Manoscritto di Napoli 1725, verscheen in februari 2010.

Bart Coen wass docent aan het Conservatorium van Brussel en aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij in 2022 met pensioen ging.

www.perflauto.be

 

 

 

Pierre Culliford (Peyo, Brussel 25 juni 1928 - 24 december 1992), striptekenaar, vond in zijn album "De fluit met zes SMURFEN"  de smurfen uit (het verhaal verscheen in 1958 al in het weekblad "Robbedoes". Degene die precies wil weten hoe het zit met die "zessmurfige" fluit, klikt op bijgaande afbeelding.

 

 

 


 

Baldrick Deerenberg (leerling van Frans Brüggen) doceert aan het conservatorium van Antwerpen. Hij is initiator en leider van het Antwerps Blokfluit Consort.
The great Charm, Baldrick Deerenberg en Gudrun Herb, blokfluiten, Mark Lambrecht, cello, Vaughan Schlepp,  cembalo. Bestaat vanaf 1999 en staat op het punt een CD uit te brengen.

http://thegreatcharm.com

 

 

Ellen Delahanty behaalde aan het Mannes College of Music in New York een Masters diploma voor blokfluit en oude muziek. Daarna studeerde ze blokfluit aan de conservatoria van Utrecht, Leuven en Antwerpen. Ze maakt deel uit van de ensembles Sospiri Ardenti en Quadrivium.

 

 

Patrick Denecker studeerde aan het conservatorium van Antwerpen. is blokfluitist in het La Caccia Consort, een gemengd vocaal/instrumentaal Vlaams ensemble, dat hij in 1998 oprichtte. In 2011 richtte Patrick Denecker daarnaast  het barokensemble RedHerring op. Patrcik Denecker  behoort tot de vast spelersgroep van de Capilla Flamenca en Mezzaluna.

Patrick Denecker doceert in Antwerpen

 

 

 

 

 

Jan Devlieger; (*Gent, 28 oktober 1967) studeerde vanaf 1987 tot 2002 aan het conservatorium van Gent blokfluit, klavecimbel, harmonie en contrapunt.

Jan Devlieger is vanaf 1991 leraar  blokfluit, klavecimbel, AMV, instrumentaal ensemble en begeleidingspraktijk aan de academie van Deinze  en  vanaf 2001 aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge. in 2011 nam Jan Devlieger en Cd op met Sonatas, Suites and Concertos van de familie Loeillet.

Jan Devlieger woont momenteel in Assebroek bij brugge en is docent toegepaste harmonie en  blokfluit aan het Gentse conservatorium. 

 

 

 

 

Isabel Favilla (*Brazilië 1984), studeerde piano, klavecimbel en blokfluit aan de Escola de Música de Brasília. In 2007 behaalde ze haar master voor blokfluit aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Daarna studeerde nog historische fagotten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Isabel Favilla vormde mede de ensembles La Favilla  (met Filipa Meneses, viola da gamba en Giulio Quirici, luit), Radio Antiqua, een groter oude muziekensemble en  Schifanoia, blokfluitduo met Inęs d’Avena. 

Isabel Favilla  maakte in 2018 een mooie CD met de 6 sonaten voor blokfluit van Charles Dieupart, de eerste en enige opname van deze sonates (!): Brilliant Classics 95572. Isabel Favilla woonde tot 2018 in Amsterdam en verhuisde dat jaar naar Brussel, waar ze nu leeft en werkt. 

https://isabelfavilla.bandcamp.com

www.radioantiqua.com

 

 

 

Hčt Belgisch Blokfluitkwartet was het "Flanders Recorder Quartet", in 1987 begonnen als "Vier op 'n Rij, maar die naam werd afgeschaft, toen de medewerkers merkten dat hij het bij internationale optredens "niet deed".  Het Flanders Recorder Quartet bestond uit Bart SpanhoveTom Beets (vanaf  2007), Joris van Goethem en Paul van Loey. Het werd opgericht in 1987 en behaalde in 1990 de eerste prijs op het Musica Antiqua Concours in Brugge, de eerste keer in het 30-jarig bestaan van het concours dat de prijs door een blokfluitensemble werd gewonnen. Na meer dan 1500 concerten over de hele wereld (2008) namen ze een prominente plaats in de wereld van de oude muziek in. Ze  hebben het Blokfluitfestival dat sinds 1989 jaarlijks in augustus in Mechelen plaats vindt in het leven geroepen en organiseerden het in samenwerking met het Conservatorium van Mechelen. Een deel van hun repertoire hebben zij laten uitgeven bij uitgeverij Heinrichshofen (the Flanders Recorder Quartet Series). In de loop van de tijd had het instrumentarium zich uitgebreid tot 200 blokfluiten (2013). Het Flanders Recorder Quartet maakte 24 CD's; naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan, in 2012: "Encore!", Aeolus, AE-10196; in 2014: concerti, AE-10216, met concerten voor vier blokfluiten en strijkers. Na de diamanten en chocoladeartikelen was het Flanders Recorder Quartet het belangrijkste Begische exportprodukt.; Op 22 december 2018 stopte het Flanders Recorder Quartet er na een uitgebreide reeks afscheidsconcerten tenslotte in Oldenburg mee. Ze hadden 2500 concerten gegeven in 52 landen.

www.flanders-recorder-quartet.be

 

In het ensemble Fala Música spelen de blokfluitisten Gertie Johnson en Maurice van Lieshout (2010)

 

Geert Van Gele is medeoprichter van het Flanders Recorder Quartet, waar hij tien jaar mee heeft samengewerkt. Sinds 1995 heeft hij een solo-carričre opgezet en nieuwe ensembels (mee) opgericht zoals Sospiri Ardenti (met Ellen Delahanty;  Jurgen de Bruyn, luit; Julie Comparini, zang) en Quadrivium (met Ellen Delahanty;  Willem Mook, luit; Bill Taylor, harp)   In 2009 heeft hij zijn eigen CD-label in het leven geroepen: Kattenberg Recordings

www.geertvangele.com

www.sospiri.com

www.quadrivium.net

www.kattenberg.net

 

 

Frans Geysen, docent muziektheorie en eigenzinnig componist. Hij heeft een aantal regelmatig gespeelde werken voor blofkluitensemble gecomponeerd. Daar bij gebruikt hij vaak twaalftoonrijen, die hij polyfoon verwerkt. Blokfluitist Bart Spanhove is er erg van onder de indruk: The Recorder Music of Frans Geysen, American recorder, Jaargang 45, nr. 4 september 2004.

 

Joris van Goethem studeerde blokfluit en traverso. Hij is de initiatiefnemer van het Flanders Recorder Quartet Vier op 'n Rij en van de jongerenzomercursus  Flutomanie. Hij heeft een lespraktijk op diverse muziekscholen in de omgeving van Sint-Niklaas.

 

Andreas Glatt (Celle, Duitsland, 1945 - Brussel, 21 mei 2013) kreeg van vanaf zijn vijfde jaar, van 1950 - 1956 blokfluitles van Rottraud Siebert.  Van 1957 tot1966 had hij les op fluit en blokfluit van Martin Skowronek in Bremen. Hij bouwde toen ook al, samen met zijn vriend Klaus Scheele een traverso naar de aanwijzingen van Jacques Hotteterre. In 1964 begon Andreas Glatt een fluitstudie aan de Musikhochschule Bremen, zette die eerst voort in Basel bij Joseph Bopp en in 1968 aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Hans Martin Linde.  Dat jaar 1968 begon Andreas Glatt ook intensief met de bouw van blokfluiten en traverso's. In 1970 vertrok hij naar België om daar nooit meer weg te gaan Tot 1978 hield hij zich alleen met instrumentenbouw bezig. In 1978 richtte hij met zijn vrouw, de gambiste Adelheid JungHänel, het platenlabel ACCENT op, gespecialiseerd in opnamen van oude mziek volgens historische uitvoeringspraktijk. In 2000 verkocht hij ACCENT en wijdde zich weer geheel aan de instrumentenbouw. Andreas Glatt was een van de eerste blokfluitbouwers die probeerden om met grote getrouwheid originele modellen na te bouwen. Daartoe mat hij originele instrumenten volledig door met speciale meetinstrumenten en daar dan zo gedetailleerd mogelijk kopieën van te maken. (Rottenburgh; Hotteterre fluiten die alleen met de originele vingerszettingen te spelen zijn).

 

Peter van Heyghen studeerde aan het conservatorium van Gent blokfluit bij Patrick Peire en kamermuziek en historiscje uitvoeringspraktijk bij Marcel Ketels. Daarna studeerde hij in Bologna bij Bruce Dickey cornetto en specialiseerde hij zich in renaissance en barokmuziek bij Kees Boeke aan de Accademia Chigiana te Siena. Peter van Heyghen gaf vanaf 1993 les in historische uitvoeringsprakijk aan het conservatorium van Brussel en vanaf 2003 aan het conservatorium te Den Haag. Vanaf 2014 is hij directeur van de afdeling Oude Muziek in het Conservatorium van Brussel. Vanaf 2022 doceert hij weer blokfluit aan het Koninklijk Consevatorium Brussel   Hij leidt blokfluitconsort Mezzaluna (2005), een naam refereert aan de Engelse blokfluitbouwer Adrian Brown, die zijn instrumenten met een halve maan signeert en het ensemble More Maiorum. Hij doet nogal eens wat voor stichting Gele Kraan (zie: Ita Hijmans) (2005). Peter van Heyghen is getrouwd met klaveciniste Kris Verhelst.

 

Jan Hermans Werkendam 12 . B-2360 Oud-Turnhout tel. 00-32-14-416540 bouwt historische houtblaasinstrumenten, waaronder blokfluiten.

 

Jan Van Hoecke (Eeklo, 1982) kreeg zijn eerste lessen blokfluit van Ludwig Van den Fonteyne. Van 1997 tot 2001 studeerde hij blokfluit bij Patrick Laureys aan de Kunsthumaniora te Gent en daarna tot 2006 aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Bart Coen. Hij studeerde ook nog hedendaags repertoire bij Tomma Wessel en in Zwitserland bij Antonio Politano. Van 2009 tot 2019 doceerde hij blokfluit aan het conservatorium van Lausanne en gaf ook les aan een vooropleiding van de hogeschool. Jan Van Hoecke doceert vanaf september 2019 blokfluit, samenspel en kamermuziek aan de Hogeschool voor Muziek en uitvoerende Kunsten in Frankfurt. 
In  2014 behaalde Jan Van Hoecke drie prijzen bij het Musica Antiqua concours in Brugge.

www.janvanhoecke.com

 

Aline Hopchet studeerde blokfluit bij Bart Spanhove aan het Lemmensinstituut in Leuven en bij   Marion Verbruggen  aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Daarnaast studeerde zij barokhobo bij Ku Ebbinge en Marel Ponseele.  In 2004 richtte Aline Hopchet haar eigen ensemble Cannamella op. Cannamella werkt projectmatig met een bezetting van 2 tot 7 personen. In 2011 maakten zij een CD met liedjes  en instrumentale muziek uit het 17de eeuwse Brussel: Ik ben getrouwd met een kwaaie Griet (Davidsfonds).

Bij haar ensemble Les Pantalons speelt Aline Hopchet flageolet. (+  An Van Laethem - viool;  Géry Dumoulin - cornet ŕ pistons; Véronique Rubens - pianoforte).  Aline Hopchet doceert  blokfluit, barokhobo en oude muziek aan de muziekacademies van Zaventem en Lokeren en schalmei en dulciaan aan de muziekacademie van Woluwe-Saint-Lambert.

www.alinehopchet.com

www.ensemble-cannamella.com

www.ensemble-lespantalons.com

 

Karen Ketels (*11-02-1981) kreeg haar eerste blokfluitlessen bij Astrid Casteels en Jan Devlieger, en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel in 2005 af bij Bart Coen, Aan de Katholieke Universiteit Leuven studeerde Karen Ketels vervolgens musicologie “Oude Muziek” bij  Ignace Bossuyt.

In 2007 richtte Karin Ketels het ensemble Ardalus op, dat in wisselende bezettingen Renaissance en Barokke muziek uitvoert.

In september 2009 stichtte Karin Ketels haar eigen muziekschool “CreaMuse” in Zwalm

www.creamuse.be

www.ardalus.be

 

Ruth Van Killegem studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven. In 1996 behaalde ze er als studente van Bart Spanhove de meestergraad blokfluit met de grootste onderscheiding, en in 1999 als studente van Bart Coen de specialisatiegraad blokfluit, eveneens met de grootste onderscheiding. Ze volgde meestercursussen vele blokfluitgrootmeesters.Ruth Van Killegem concerteert als solist en in kamermuziekverband. Ruth Van Killegem doceert blokfluit aan de Muziekacademies van Aalter en Gent.

 

 

 

 

 

 

 


Barthold Kuijken studeerde fluit en blokfuit aan de conservatoria in Brussel en Den Haag, specialiseerde zich op traverso. Doceert op het moment (1996) op genoemde conservatoria.

 

Katelijne Lanneau was reeds op jonge leeftijd was  gefascineerd door het blokfluitspel.
Ze won verschillende muziekwedstrijden, o.a. 'Axion Classics' van Dexia Bank. later studeerde ze bij Bart Coen aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Bij Pedro Memelsdorff aan de Escuela Superior de Musica de Catalunya te Barcelona specialiseerde zij zich in de uitvoering van laat-middeleeuwse en renaissancemuziek. Katelijne Lanneau is lid van het Blokfluitkwintet B-FIVE.

 

 

Jowan Merckx is op latere leeftijd blokfluit gaan studeren aan aan het Lemmensinstituut te Leuven en behaalde zijn diploma in 1996. Zijn hele leven werkte hij al als blokfluitist, doedelzakspeler, In het jaar 2000 richtte hij de folkgroep Amorroma op met Sarah Ridy,  harp, Vincent Noiret, contrabas en Elly Aerden, zang. Zij maakten 13 CD’s.

In 2022 maakte Jowan Merckx solo een dubbelCD met eigen composities: Arbor Vitae 

https://amorromamusic.wixsite.com/jowan

 

 

  

O Felici begon in 1996 als blokfluittrio: Nadia Bierincks, Jan Devlieger, Els Spanhove, maar breidde zich later vaak uit luit (Dirk De Hertogh), gamba (Piet Stryckers of Dirk Moelants), woord (Ilse Wijnen) en/of  zang (Patrizia Hardt).

www.ofelici.be

 

Frédéric de Roos heeft het totale blokfluitoeuvre van Telemann čn alle blokfluitconcerten van Vivaldi op CD gezet. (Waarom is dat niet beter bekend en wordt dat niet beter verkocht??)
Hij is docent aan het Conservatoire Royal de Bruxelles

Bart Spanhove (*5 augustus 1961, Eeklo), studeerde blokfluit  aan het Lemmensinstituut in Leuven. Bart Spanhove doceert sinds 1984 blokfluit aan het LUCA School of Arts in Leuven. Hij was vooraanstaand lid van het "Flanders Recorder Quartet". Bart Spanhove schreef een standaardwerk op het gebied van blokfluitensemblespel: The Finishing fouch of Ensemble Playing, Uitgeverij Alamire, (in het Duits bij  Moeck Verlag). Daarnaast schreef hij nog een paar boeken over blokfluit en blokfluitspel. Bart Spanhove is getrouwd met Ingrid de Witte en heeft twee zonen.  

Marie Verstraete (*1986) begon haar blokfluitlessen op haar twaalfde bij Joris Van Goethem en zette haar studies bij Bart Spanhove en Bart Coen aan het Lemmensinstituut in Leuven verder, waar ze in 2009 haar masterdiploma blokfluit behaalde. Daarna studeerde ze Muziek van de Middeleeuwen en Renaissance aan de Staatliche Hochschule für Musik Trossingen bij Kees Boeke en Claudia Caffagni en middeleeuwse vedel bij Randall Cook in Basel en Claudia Pasetto in Verona. Ten slotte behaalde Marie Verstraete haar Master of Arts in musicologie bij Nicole Schwindt. Marie Verstraete maakte tot 2014 deel uit van de ensemble Aquil’AlterA. Op het moment (2016) maakt Marie Verstraete deel uit van de middeleeuwse muziekensembles Il Nostromo del Sogno, Les Riches Heures, Isabella en Mon cuer mon ame. Zij werkt als onderzoeker en docent Middeleeuwse Muziekgeschiedenis aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel, Zwitserland.

http://ilnostromodelsogno.be

https://ensembleisabella.com

Tomma Wessel heeft zich in het verleden altijd gefocust op het uitvoeren van eigen tijdse muziek. Zij is medeoprichtster van het ensemble APSARA, en lid van de Letter Piece Company, een groep gevormd om de composities Letter Pieces van Matthew Shlomowitz uit te voeren.  Tomma Wessel doceert eigentijdse blokfluitmuziek aan het conservatorium van Brussel en blokfluit en kamermuziek aan het conservatorium van Brugge.