4.7 Canada

In Canada zijn veel amateurspelers en weinig beroeps-. Er is geen goede werkvoorziening voor de enkele studenten die hier een blokfluitstudie afsluiten. Onderwijs is de enige inkomstenbron voor alle fluitisten.  

Jean-Luc Boudreau bouwt, nadat hij muziekwetenschap had gestudeerd,  blokfluiten vanaf 1980. Hij ontwikkelt vooral graag instrumenten die zijn geïnspireerd door vroege blokfluiten uit de verschillende verzamelingen en musea. Zijnj handgebouwde renaissance- en barokblokfluiten zijn van hoge concertkwaliteit. Voor studie en dagelijks gebruik worden in zijn werkplaats “fabrieksmatig” Aesthé blokfluiten ontwikkelt: sopranino, sopraan, alt, tenor en bas. Ook prima blokfluiten.

 

 

 

Francis Colpron is de bekendste blokfluitist in Canada. Hij heeft in Nederland in Utrecht blokfluit gestudeerd bij Marion Verbruggen en Heiko ter Schegget en traverso bij Marten Root. In 1994 vormde hij in Montréal het ensemble Les Boréades de Montréal (met Suzie Napper, barokcello, Hélène Plouffe, barokviool en Eric Milnes cembalo), dat zeker in Canada naam gemaakt heeft.  Francis Colpron maakte zèlf 3 CD's en met  Les Boréades de Montréal 16 CD's. Hij doceert aan de Universieit van Montréal (2014).

 

 

 

 

 

 

De belangrijkste Canadese blokfluitist/ blokfluitpedagoog is(was) Mario Duschenes.

 

In Montréal is een Recorder Society, die daar in 2002 een Hollandse Blokfluitweek, onder andere met het Praetorius ensemble, Paul Leenhouts en Matthias Maute heeft georganiseerd. 

 

ensemble Flûte Alors!, standplaats Montréal is het enige professionele blokfluitkwartet in Canada. Het ensemble bestaat uit de blokfluitisten  Vincent Lauzer, Marie-Laurence Primeau, Alexa Raine-Wright en Caroline Tramblay.

 In 2011 maakten ze een CD: Kaléidoscope, MRC de Rousillon, in 2017 gevolgd door  Bach'n' jazz, ATMA classique, ACD22745

www.flutealors.com

 

 

 

 

 

Sophie Larivière leidt in Montréal het blokfluitorkest Flûtissimo (2004)

 

Vincent Lauzer studeerde aan de Universiteit McGill bij Matthias Maute. Vincent Lauzer maakt deel uit van het blokfluitkwintet Flûte Alors! Hij geeft les aan de muziekschool Jocelyne Laberge in Châteauguay, aan de Société de flûte à bec in Montréal en bij het muziekkamp CAMMAC. Vincent Lauzer maakte 9 CD’s.

www.vincentlauzer.com

 

 

 

 

 

Matthias Maute studeerde blokfluit in Trossingen, Freiburg en Utrecht (onder andere bij Baldrick Deerenberg en Marion Verbruggen)

Ensemble Caprice: Matthias Maute en Sophie Larivière ,blokfluit; Suzie Napper, cello, Alexander Weimann, clavecimbel en orgel. Spelen op soms opzienbarende wijze alle vormen van klassieke muziek. Ensemble Caprice maakte, samen met allerlei andere muzikanten tot nu toe 15 Cd's, veelal de moeite waard.  

Matthias Maute  heeft ook als componist naam gemaakt. Uitgaven bij Amadeus, Ascolta, Carus, Mieroprint en Moeck.  Geeft sinds het jaar 2000 onderricht aan de McGill Universiteit in Montreal. Matthias Maute componeerde 38 blokfluitwerken (zie voor exacte opsomming van de blokfluitwerken Enkele Componisten in Alfabetische volgorde)

4043 Marlowe Avenue, Montreal, QC, H4A 3M3, Canada; telefoon 514-523-3611

www.ensemblecaprice.com

www.matthiasmaute.com

 

 

Allison Melville (*Toronto, Canada) begon blokfluit te spelen in een naschools basisschoolklasje. Later studeerde ze aan conservatoria in Toronto, Londen, en aan de Schola Cantorum Basiliensis in Zwitserland.  Ze doceert op het moment aan de muziekfaculteit van de Universiteit van Toronto en geeft privélessen. Allison Melville maakt deel uit van het Toronto Consort,  Ensemble Polaris en Baroque Music Beside the Grange.  In 2009 initieerde Allison Melville haar eigen CD-label: Pipistrelli (= vleermuis). Ze nam in 1999 een mooie CD op met twintigste eeuwse blokfluitmuziek: A fruit of a different Wine

www.alisonmelville.com

 

 

 

 

In september 2005 werd in Montréal voor de vierde keer een Blokfluitfestival georganiseerd. Hierbij vond 1st Montreal International Recorder Competition plaats, een concours voor blokfluitisten tot 35 jaar. De organisatie is steeds in handen van Matthias Maute.  In 2007 vond de Montreal International Recorder Competition voor de tweede keer plaats. Prijswinnaar was Andrea Ritter (zie Duitsland). In 2014 werd het Blokfluitfestival Montreal voor het laatst plaats.

 

Begin 80-er jaren werkten de blokfluitbouwers Jean-François Beaudin  en Peter Noy in Canada. De eerste is inmiddels gestopt, de tweede naar de USA vertrokken.

Momenteel is de enige blokfluitbouwer in Canada Jean-Luc Boudreau, die onder andere de prachtige Aesthé-fluiten maakt.

205 Sunnyside; Rosemere Québec J7A 1N7 / Canada; +14/50979-6091; 1-888-979-6091; www.boudreau-flutes.ca

 

Craigh Carmichael, is in  2003 begonnen is met het ontwerpen van een supercorder, een superblokfluit dus, uitgerust met of zonder kleppen, die moeiteloos emt een orkest zou moeten kunnen meespelen. Ik heb er nog geen praktijkvoorbeelden van gezien of gehoord, maar het ziet er wel veelbelovend uit. (zie ook: Geschiedenis 7: nieuwe ontwikkelingen.)

http://www.saers.com/recorder/craig/