4.17 IsraŽl
 

De blokfluit kwam in de loop van de 30er jaren van de twintigste eeuw met de Duitse immigranten naar IsraŽl. In 1943, vijf jaar voor de grondvesting van de Staat IsraŽl, gaf Abraham Omer een Hebreeuwse blokfluitmethode uit, waarbij het er om ging om een nieuwe cultuur te scheppen en de blokfluit een zionistisch instrument was geworden. De methode werd in 1966 voor het laatst uitgegeven. De noten werden, net als het Hebreeuws van rechts naar links geschreven, en dat is, als je met muziek een beetje verder wil, op den duur toch lastig. 
IsraŽl nam de West-Europese gewoonte over om de blokfluit ("calilith", verkleiningsvorm van "chalil" = dwarsfluit) voor het muziekonderwijs op scholen te gebruiken. Daarbij wordt doorgaans op het moment (2017) een blokfluitmethode van Amit Gut gebruikt. Vanaf 1970 is het mogelijk aan het Conservatorium in Tel Aviv professioneel blokfluit te studeren. Dat geldt vanaf 1984 ook voor de Academie voor Muziek en dans in Jeruzalem. IsraŽl had een eigen blokfluitfabriek die onder de namen AriŽl en Zamir goedkope, maar vaak slecht geÔntoneerde fluiten maakt. Wat hulp en aanwijzingen van de Nederlandse blokfluitbouwer Guido Klemisch hebben daar niet veel aan veranderd. In 2000 stopte de fabriek er mee, en moeten de blokfluiten allemaal worden geÔmporteerd. IsraŽl heeft ťťn internationaal bekende blokfluitbouwer voor concertinstrumenten: Yoaf Rahn

Drora Bruck (*Haifa, Israel, 31 december 1966) begon op haar achtste jaar met blokfluit spelen en hield er nooit meer mee op. Toen ze 14 was verhuisde het gezin naar de Verenigde Staten, waar ze les had van Larry Zukof. In 1984 terug in israŽl vervulde Drora Bruck eerst haar militaire dienstplicht en studeerde daarna aan de Jeruzalem Academie voor Muziek en Dans bij Michael Meltzer, en daarna aan de Civica Scuola di Musica in Milaan, ItaliŽ bij Pedro Memelsdorff.

Drora Bruck doceert aan de de faculteit voor uitvoerende kunsten aan de Jeruzalem Academie voor Muziek en Dans en is directeur van de Oude Muziek Afdeling van het Shtriker Israeli Conservatorium in Tel Aviv, door haar in september 2005 opgezet. Drora Bruck is een van belangrijke blokfluitdocenten in IsraŽl, geeft veel masterclasses en heeft in 1999 het initiatief genomen tot het 1ste internationale blokfluitconcours, dat plaats had in Haifa, IsraŽl. In 2019 uitgegroeid tot het  Aviv Recorder Festival (TARF), dat voor de vierde keer van 15 tot 22 december 2022 in Tel Aviv wordt gehouden. Met blokfluitist Giorgio Matteoli maakt Drora Bruck deel uit van het in 2015 opgerichte Mediterranean Baroque Quartet, dat zich richt op repertoire uit de 16de en 17de eeuw

http://drora.me

https://telavivrecorderfes.wixsite.com/tarf

 

 

Doret Florentin werd geboren in Thessaloniki in Griekenland. Al op jonge leeftijd begon ze in Griekenland blokfluit te studeren bij de Frans-Griekse leraar Gilles Gourdier. Ze kreeg best de mogelijkheid als kind om andere instrumenten te kiezen, maar blokfluit was gewoon haar instrument. Op haar 18de besloot Doret Florentin naar IsraŽl te gaan om daar verder te studeren. Aan de Universiteit van Tel Aviv studeerde ze bij Bracha Kol en Shlomo Tidhar voor haar bachelor en master en ondertussen studeerde ze ook nog wiskunde en statistiek. Ze rondde haar studies af in 2002 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Sebastien Marq, Dorothea Winter en Peter van Heyghen. Daarna studeerde ze nog vijf jaar barokfagot.

Doret Florentin woont sinds 2008 weer in IsraŽl, waar ze regelmatig optreedt en doceert aan het Levinsky College, het Conservatorium voor kinderen in Kiriat Ono en de Muziekafdeling van de Kiriat Sharet High School in Holon.

www.doretflorentin.com

 

 

Van 24 tot 28 mei 1999  werd in Haifa The first International Recorder Competition gehouden. Michael Hell (*1976) uit Hannover won de eerste prijs. De tweede en de derde prijs gingen respectievelijk naar Uri Smilansky en Tal Arbel, beide uit IsraŽl. Hoe internationaal is internationaal, vraag je je dan af. Het was de bedoeling dat het concours om de twee jaar gehouden zou worden. Ik heb er daarna echter nooit meer wat van gehoord. 

Michael Hell concerteert  regelmatig In IsraŽl en geeft daar ook regelmatig les (2005). 

 

 

Tamar Lalo (*Tel Aviv, 1984) speelde blokfluit vanaf haar zevende. Ze studeerde aan de  Thellma-Yellin High School of Arts. In 2006 rondde ze haar studies af bij Drora Bruck and Michael Meltzer aan de Jeruzalem Academie voor Muziek en Dans. Daarna studeerde ze nog in Nederland aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Peter van Heyghen en Daniel Bruggen en in Barcelona bij Pedro Memelsdorff, Tamar Lalo maakt deel uit van het Spaanse barokensemble La Ritirata. Tamar Lalo maakte een mooie CD met blokfluitsonates van Guiseppe Sammartini 

 

 

 

Nir Prizant, bloklfuitbouwer; K. Yad-Hanna; 42840 M.P.Lev-Nasharon, IsraŽl; 00 972 98 76 58 83;

Barokblokfluiten: voice flute, alt, sopraan;

renaissancefluiten: Ganassi alt en sopraan.

De blokfluitbouwer Yoaf Rahn maakt kwalitatief hoogstaande instrumenten: "Ganassi"-fluiten en barokblokfluiten; 5 Benjamin St.; 76244 Rehovot;  00 972 8 945 25 26

Tali Rubinstein slaagde met lof aan de  Thelma Yellin High Kunstopleiding, Rimon School voor Jazz en Hedendaagse muziek en de Jerusalem Academie voor muziek en dans. Tali Rubinstein studeerde ook aan de  Buchman-Mehta Muziekschool van de Univerversiteit in Tel-Aviv. Ze diende in het IsraŽlische leger als muzikant in het Luchtmachtorkest. In 2001 verhjuisde Tali Rubinstein naar Amerika waar ze momenteel (2014) nog jazzpraktijk en eigentijds componeren en produceren studeert aan het Berklee College of Music in Boston. Tali Rubinstein is een ongeŽvenaard jazzblokfluitist. Ze maakte in september 2012 een interessant jazzalbum  “Lullaby", met originele composities en arrangementen samen met bassist Noam Shacham. In 2014 nam ze met pianiste Ta Even-Tzur de CD Tal Y Tali op met eigen composities:  Casa Limůn 8437013844154.

 

Inbar Solomon (*Rehovot, IsraŽl, 1 september 1983) studeerde aan de Muziekacademie van Neurenberg bij Jeremias Schwarzer en aan de Buchman-Mehta Muziekacademie van de Universiteit van Tel Aviv bij Bracha Kol. Daarnaast studeerde ook musicologie en Psychologie. Ze verdiept zich zowel in oude als in eigentijdse muziek en treedt veel op. In februari 2022 ontving ze de ÷dŲn’-PŠrtos-prijs van het IsraŽlische ministerie van cultuur.  Inbar Solomon doceert blokfluit aan het conservatorium in Rehovot.        
 

 

 

hlomo Tidhar studeerde aan de Schola Cantorum Basilensis bij Hans-Martin Linde. Van 1970 tot 2000 geeft hij blokfluitonderwijs aan de universiteit van Tel Aviv. In 1972 richt hij het ensemble Israel Baroque Players op, en in 1983 The Davis Trio. Wanneer hij, 68 jaar oud, in 2000 met pensioen gaat, heft hij zijn ensmbles op en begint een nieuw leven in Duitsland, Marktoberdorf, waar hij een muziekschool leidt en een muziekuitgeverij op poten zet.