4.17 Italië

Eind zestiger jaren werden in Italië twee verenigingen opgericht:
In Turijn richtte de fluitist Sergio Balestracci de Accademia del Flauto dolce op.
In 1969 volgde in Rome de Societa Italiana del Flauto Dolce (SIFD), waarvan de muziekwetenschapper Giancarlo Rostirolli voorzitter werd.
Vanaf 1971 gaf de SIFD een halfjaarlijks tijdschrift: Il Flauto Dolce uit.
In 1992 ging de SIFD op in de Fondazione Italiana per la Musica Antiqua (FIMA).
Dat leidde weer tot de oprichting 6 september 2001 van ERTA Italia, met als voorzitter, jawel: Sergio Balestracci.

www.ertaitalia.it

Giacomo Andreola,  Via 4 Novembre 51, 23100 Sondrio, adverteert als recorder maker & player en heeft ook een website: www.giacomo-andreola.fotopic.net

Stefano Bagliano studeerde bij Frans Brüggen, Kees Boeke, Walter Van Hauwe en Pedro Memelsdorf blokfluit en oude muziek en bij Fabrizio Dorsi orkestdirectie.He is is oprichter en leider van het ensemble Collegium Pro Musica, waarmee hij een zestal CD-opnames maakte. Stefano Bagliano doceert blokfluit aan het conservatorium“Piccinni” in Bari. Hij is ook afgestudeerd in rechten.

 

Sergio Balestracci werd in 1944 in Turijn geboren. Nadat hij aan het conservatorium van Piacenza  zijn muziekstudies was begonnen, ging hij blokfluit studeren aan het Trinity College of Music in Londen bij Edgar Hunt.  Afgestudeerd in moderne geschiedenis aan de Universiteit van Turijn, begon hij snel een concertpraktijk zowel als blokfluitist, als zanger, op het gebied van de oude muziek, en daarbij behoorde hij tot de eersten in Italië die dit repertoire herontdekten. Hij ondernam talloze activieiten en vervulde talloze functies van blokfluitleraar in Turijn tot geschiedenisdocent in Milaan.  In 1992 publiceerde hij de eerste Italiaanse vertaling van Quantz'  "Behandeling van de Dwarsfluit". Vanaf 1996 is hij dirigent en artistiek leider van het koor "la Stagione Armonica" in Padua.     

Kees Boeke is artistiek directeur aan de Accademia Chigiana in Siena, (2001) en geeft les aan het conservatorium in Milaan (2003). Kees Boeke leeft momenteel in Toscane, in de buurt van Arezzo, waar hij zuivere olijfolie en wijn produceert.www.o-livemusic.com.

Sara Campobasso begon haar blokfluitstudie toen ze 7 jaar was en vanaf haar 8ste haalde ze prijzen bij Italiaanse en internationale concoursen. Studeert momenteel nog (2014) aan het Conservatorium “N. Piccinni” van Bari bij Marco Scorticati. Daarnast studeert ze ook kunstvormingaan  het Liceo Artistico "De Nittis" van Bari. Sara Campobasso maakt deel uit van het Ensemble Barocco Sinapsi

Lorenzo Cavasanti, (*Genua, 1964) speelde vanaf zijn twaalfde jaar met overtuiging blokfluit. Hij studeerde hobo aan het conservatorium van Genua, en volgde ondertussen meestercurusssen voor blokfluit bij Frans Brüggen, Kees Boeke, Walter van Hauwe, Pedro Memelsdorf, Han tol en Gabriel Garrido. Lorenzo Cavasanti studeerde blokfluit aan de Civica Scuola di Musica in Milaan bij Pedro Memelsdorf. Later specialiseerde hij zich op blokdluit en traverso bij Frans Brüggen, Kees Boeke en Barthold Kuijken. Hij studeerde ook af op hobo op het conservatroio Nicolo Paganini in Genua bij G.E. Cortese. Lorenzo Cavasanti richtte de ensembles Tripla Concordia (Giulio Capocaccia, blokfluit, Caroline Boersma: cello en Sergio Ciomei: Klavecimbel) en Janas (Deda Cristina Colonna, verteller en dans; Monica Miglioli: dans; Maria De Martini: fagot en blokfluiten; Paola Erdas: klavecimbel; Jorge Alberto Guerrero: cello; Sergio Ciomei: percussie) op. Lorenzo Cavasanti woont momenteel (2014) in Genua en doceert blokfluit aan het Conservatorio Claudio Monteverdi In Bolzano. Hij heeft een CD gemaakt met Telemann trio-sonates die de moeite waard is, omdat Fabio Biondi er ook fantastisch viool op speelt.(Stradivarius STR 33685).

www.lorenzocavasanti.it

 

Ook de bekende romancier Umberto Eco speelde verdienstelijk blokfluit!

Celestino Dioniso richtte in 2000 het Italian Recorder Orchestra op,  waarin zowel amateurs als professionals samenspelen. 
 

Maria Giovanna Fiorentino (Padua , 1961), studeerde bij S. Balestracci (?) en Pedro Memelsdorff. Is behoorlijk actief als uitvoerder in diverse ensembles en publiceert in Italië ook over oude muziek. Geeft les aan de Morello Foudation van Castelfranco Veneto.

Fiori Musicali is een ensemble voor barok muziek. Het bestaat op het momnet (2014) uit Maria Giovanna Fiorentino, blokfluit ern traverso, Paolo Tognon fagot en dulciaan, Fabiano Merlante theorbo en aartsluit en Luisa Baldassari, clavecimbel. Ze maakte a5 CD’s met opnamen van de sonates van Bigaglia,  Corelli's Opus V, alle 12 triosonates van Sammartini (Tactus TC 691901), sonates Paolo Benedetto Bellinzani ( 2002) en Francesco Barsanti (2004).
Adres: via Rudena 85, I-35123 Padova tel. 049/652469. (2002)

 

Fabiano Martignago (*1994) studeerde vanaf 2000 muziek aan de bij Marino Vettoretti. In 2004 begon hij met blokfluitstudie bij Arrigo Pietrobon vanaf 2005 aan het Agostino Steffani Conservatorium in Castelfranco Veneto (Treviso) bij Vivalda Savelli, Antonio Politano en Stefano Bagliano. Hij studeerde daar in 2012 cum laude in blokfluit af. Daarnaast en daarna volgde hij cursussen en workshops  op het geboud van Oude - en Barokmuziek. In 2015 behaalde hij nog een blokfluitdiplom cum laude aan het Conservatorium A. Pedrollo in Vicenza.

Hij bouwde inmiddels een behoorlijke concertpraktijk op en won verschillede concoursen. Hij is lid van het ensemble Seconda Prattica en met Stefano Bagliano, Manuel Staropoli en Lorenzo Cavasanti van het blokfluitkwartet Icarus.

Fabiano Martignago doceert blokfluit aan de Giovanni Gabrieli Muziekschool in Cornuda.

 

 

Giorgio Matteoli (*Rome, 1966) studeerde cello en kamermuziek aan het “Santa Cecilia” Conservatorium en daarna barokcello en blokfluit bij Paolo Capirci aan het “Ottorino Respighi”Conservatorium in Latina. Tenslotte studeerde hij compositie aan het conservatorium “Giuseppe Verdi in Milaan. In 2002 vromde Giorgio Matteoli de  associatione Early Music. Op het moment (2014) doceert Giorgio Matteoli blokfluit aan het Claudio Monteverdi Conservatorium in Bolzano. Giorgio Matteoli is dirigent-solist van het barok ensemble Festa Rustica. Met blokfluitiste Drora Bruck maakt Giorgio Matteoli deel uit van het in 2015 opgerichte Mediterranean Baroque Quartet, dat zich richt op repertoire uit de 16de en 17de eeuw. Hij vormt een blokfluitduo met  Drora Bruck en een blokfluit/pianoduo met Simone Pagani.

www.earlymusic.it

 

 

De Argentijnse blokfluitist Pedro Memelsdorff gaf vanaf 1985 tot 2001 les aan de Civica Scuola te Milaan. Vanaf 2001 tot 2012 gaf hij les aan de Escola Superior de Música de Catalunya in Barcelona. In 2012 werd Pedro Memelsdorff benoemd als directeur van de Scola Cantorum Basilisensis in Bazel. Hij woont in Bologna, in Italië hét centrum van de oude muziek. Pedro Memelsdorff is een grote archeoloog op het gebied van reconstructie van Middeleeuwse muziek.
Met zijn ensemble Mala Punica(= granaatappel) speelt hij op indrukwekkende manier vooral de trecentomuziek uit de Ars Subtilior, de laatste fase van de 14e eeuw. CD met werken van Matteo de Perugia: Hélas Avril
Mala Punica bestaat uit Pedro Memelsdorff, blokfluit, Kees Boeke, blokfluit en vedel, Svetlana Fomina, vedel, Christophe Deslignes, organetto, Karl-Ernst Schröder, luit, Jill Feldman, sopraan en Giuseppe Maletto, tenor (1997).

In 2010 promoveerde Pedro Memelsdorff cum laude aan de Universiteit Utrecht met een proefschrift over instrumentale polyfonie uit de middeleeuwen. In 2013 werd hij directeur van de Schola Cantorum basiliensis in Bazel. In2015 nam hij daar onverwacht afscheid om zich meer te richten op muzikaal en wetenschappelijk werk.

 

In L’Aguila werkt blokfluitbouwer Luca De Paolis. Je kunt er fluiten laten nabouwen van alle bekende Europese blokfluitbouwers uit het verleden; bouwt héle mooie fluiten.

LDP RECORDERS di Simone de Paolis (geen idee hoe de verhouding tussen Simone en Luca is), Piazza Aia di Pile n°9; 67100 L'AQUILA, Italië; telefoon  0039 347 3327349  

http://www.ldpflautidolci.net

 

Birgit Pircher (*Merano) studeerde aan het conservatorium "Claudio Monteverdi"  in Bolzano en zette haar studie daarna voort aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunst in Wenene bij Rahel Stoellgert. Daarna volgde ze nog vele cursussen bij vele blokfluitdocenten. Birgit Pircher maakt deel uit van de ensembles Ars Viva, Consort Sit Fast, Harmonia Suavis en `s Spinnradl. Op het moment (2014) geeft  Birgit Pircher les aan de muziekscholen in Lana en Ultimo in Zuid-Tirol.

http://birgit-pircher.de

 

 

 

 

 

Antonio Politano (*Catania, 1969) studeerde blokfluit en dwarsfluit bij A. Dolci aan het Istituto Musicale Sylvestro Ganassi in Rome en zette zijn studie voort bij Conrad Steinmann en Kees Boeke. Antonio Politano heeft een bijzondere interesse in eigentijdse muziekrepertoire. Samen met Kees Boeke vormt hij het duo "Duix", dat zich toelegt op het uitvoeren van electro-akoestische muziek met blokfluiten. Antonio Politani doceert blokfluit aan het conservatorium van Lausanne in Zwitserland.

 

 

 

 

Marco Rosa Salva heeft blokfluit gestudeerd bij Aldo Bova in Venetië en bij Pedro Memelsdorff in Bologna. Marco Rosa Salva is directeur van de school voor Oude Muziek in Venetië.

.

 

Tommaso Rossi, (Napels, 1973) studeerde dwarsfluit en blokfluit aan het Conservatorium van Napels. Daarna specialiseerde hij zich in dwarsfluit bij Mario Ancillotti aan de Hogeschool voor Muziek in Fiesole en in blokfluit bij Paolo Capirci aan het Conservatorium van Latina en bij Pedro Memelssdorff in Bologna.  Tommaso Rossi is vaste medewerker van de Cappella della Pietŕ dei Turchini onder leiding van Antonio Florio.  Tommaso Rossi is één van de oprichters van de Dissonanzen Association van Napels. Met het Dissonanzen Ensemble voert hij eigentijdse werken uit.  In 2010 richtte hij het Ensemble Barocco di Napoli op waarmee hij veel uitvoeringen gaf en Cd’s opnam. Tomasso Rossi maakte 9 Cd’s, in 2014 een CD met blokfluitsonates van Leonardo Leo

Tommaso Rossi doceert blokfluit aan het Conservatorium van Cosenza.

www.tommasorossi.it

 

 

 

Marco Scorticati (*Milaan, 1980) studeerde  vanaf 1990 blokfluit in Milaan bij Giovanni Antonini (dal ‘90) en daarna aan Scuola Civica di Musica bij Pedro Memelsdorff, aan het  Conservatorium van Amsterdam bij Walter van Hauwe en aan de Musikhochschule in Zürich bij Kees Boeke. Marco Scorticati studeerde met de hoogste lof af in 2003. Marco Scorticati studeerde ook nog compositie bij Fabio Vacchi en traverso bij Marco Brolli aan het Conservatorium van Milaan. Marco Scorticati richtte in 1999 het ensemble Estro Cromatico op, waarmee hij sinds die tijd overal in de wereld optreedt. Ze maakten een aparte CD met fluitsonates van Georg Friedrich Händel: “Son d’Amore” (Estro Cromatico, STR 33979). Marco Scorticati doceert blokfluit aan het conservatorium N. Piccinni in Bari.


 

 

 

Pietro Sopranzi, blokfluitbouwer in Padua, bouwde in elk geval blokfluiten naar voorbeelden van Johannes Anciuti, Milaan, 1e helft van de 18e eeuw, bewaard in het Museo del Teatro alla Scala van Milaan.

Giovanni Tardino bouwt historische fluiten

Localita S. Pietro 10, 00030 Genazzano Rome, Italië tel. 00 39 06 955 700 49

Marco Tiella (*1930) is een bekende onderzoeker naar historische muziekinstrumenten.

Franceso Li Virghi, bouwt ceramische blokfluiten en renaissance-consorts: zogenaamde Rafi-consorts. Hele mooie fluiten! Francesco Li Virghi heeft ook aan de hand van oude afbeeldingen en de enig bewaarde dubbelfluit een eigen dubbelfluit ontwikkeld. 

La Quercia del Vento; 01028 Orte (VT), Italië; tel. 00 39 0761 402 436

Angelo Zaniol, bedreven blokfluitbouwer en wetenschapper (?)

Petr Zejfart  is geboren in Praag, en leeft sinds 1985 in Italië. Hij geeft les aan het conservatorium van Parma.

Toestanden

In Lucca vindt sinds enkele jaren het International Course of Ensemble Recorder playing  plaats. De vierde editie is gepland op 16 april 2006.

 

In Urbino wordt elk jaar een zomerschool georganiseerd voor Oude Muziek, waarbij ook blokfluit een belangrijke rol speelt