4.23 Oostenrijk
 

De ontwikkelingen met de blokfluit in Oostenrijk volgden die in Duitsland op de voet. Voor de tweede Wereldoorlog betrokken de Oostenrijkste muziekhandelaren blokfluiten en toebehoren doorgaans van bouwers en handelaars uit de omgeving van Markneukirchen in Duitsland. Een enkele bouwer voor de tweede Wereldoorlog was Balthasar Schmiedl (8 januari 1905 - 5 april 1999) die '"Edelweiß"-blokfluiten bouwde en na de oorlog Johannes Robitsch (23 november 1912 - 20 april 1990) die "Telemann-fluiten" maakte. Iets speciaals voegden deze fluiten aan het bestaande materiaal uit Duitsland niet toe.

In Wenen werkte lange tijd Hans Ulrich Staeps aan de Hochschule für Musik. Hij schreef een aantal belangrijke pedagogische werken en componeerde enkele tientallen stukken voor blokfluit. Leerlingen van hem waren René Clemencic en Hans-Maria Kneihs, de oprichter van het Wiener Blockflöten Ensemble, en momenteel (1998) Professor für Blockflöte an der Wiener Musikhochschule).

In 1880 werd in Salzburg de Öffentliche Musikschule Mozarteum gesticht. In 1914 werd het instituut als conservatrium erkent, in 1953 werd het een Akademie, in 1970 een Hochschule en in 1998 Universität Mozarteum. Er geven vier (!) blokfluitdocenten les: Dorothee Oberlinger, Ernst Kubitschek, Maria Dorner-Hofmann en Andrea Guttman-Lunenburg.

www.moz.ac.at

 

Er is in Oostenrijk een ERTA-afdeling. Voorzitter is Anne-Suse Enßle (2019). ERTA Oostenrijk houdt jaarlijks een congres, de laatste keer van 22 - 24 november 2019 onder het motto "Blockflötenorchester".

www.erta.at

 

Andreas Böhlen (* 1983, Noord-Duitsland) kreeg zijn eerste blokfluitlessen van Adele Weikelt aan de muziekschool van Norden. Een paar jaar later studeerde hij bij Ulrike Petritzki aan de Academie voor Oude Muziek in de Kunsthogeschool van Bremen en vanaf 2001 bij Günther Höller en Dorothee Oberlinger aan het Conservatorium in Keulen. Hij rondde zijn studies af van 2003 tot 2007 aan het Conservatorium van Amsterdam bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts en privélessen bij  Susanna Borsch. Tijdens en na zijn studie heeft Andreas Böhlen zich altijd met klassieke muziek èn jazz beziggehouden In Amsterdam sutdeerde hij ook jazzsaxofoon bij Jasper Blom, Ferdinand Povel en Dick Oatts. .Nadat Andreas Böhlen in 2007 en 2008 in Bologna nog musicologie had gestudeerd, verhuisde hij naar Bazel, waar hij aan de Scola Cantorum nog historische improvisatie studeerde en aan de Muziekacademie jazz-saxofoon bij Domenic Landolf.

Andreas Böhlen vormde de ensembles Theatrum Affectuum (oude muziek), Satyr’s Band (eigentijdse muziek) en de Andreas Böhlen Band (jazzmuziek).

Andreas Böhlen doceert blokfluit aan de Universiteit voor uitvoerende Kunsten in Graz in Oostenrijk.

www.andreasboehlen.com

 

 

Raphaela Danksagmüller werd geboren in Ried im Innkreis, Ostenrijk. Nadat  ze haar studie  aan de Wiener Hoschshule für Musik und darstellende Kunst cum laude had afgerond, studeerde ze nog bij Walter van Hauwe in Amsterdam. Raphaela Danksagmüller is lied van het blokfluitensemble Mezzaluna. In ensemble Ziggurat onder leiding van Thoe Loevendie speelt ze duduk, de Armeense hobo.

 

 

Maria Dorner Hofmann, studeerde van 1997 tot 2006 aan de Mozarteum Universiteit in Salzburg blokfluit en blokfluitpedagogiek bij Irmgard Tutschek, Carin van Heerden en Dorothee Oberlinger en pianopedagogiek bij Klaus Kaufmann. Maria Dorner Hofmann vormt met muzikant/componist Drake Mabry het akoestisch ensemble TWO.

Op het moment (2013) doceert  Maria Dorner Hofmann blokfluit, didaktiek en onderwijspraktijk aan de Mozarteum Universiteit in Salzburg, de muziekschool in Bad Birnbach en privé. Maria Dorner Hofmanns is ook op Bolivia betrokken en houdt zich bezig met het MaZ-project daar (Missionare auf Zeit), dat probeert in Bolivia fluitonderricht van de grond te krijgen.

Maria Dorner Hofmann woont met man en zoon  in Eggenfelden.
 

 

 

Thomas Engel studeerde vanaf 1983 blokfluit bij  Sabine Gstach en piano aan het Landeskonservatoriums Feldkirch. Daarna studeerde hij blokfluit aan het Brucknerkonservatorium Linz en aan de Hochschule für Musik und Theater Zürich bij Matthias Weilenmann en Kees Boeke. Thomas Engel is gespecialiseerd in het overzetten van oude handschriften in modern notenschrift. Hij geeft sinds 2011 les aan de Musikhochschule Regensburg. Thomas Engel maakt deel uit van het ensemble Rayuela.   

 

 

 

Anne-Suse Enßle (*Backnang, Duitsland, 1988) kreeg als achtjarige blokfluitles van Waltraud Längst in Schwäbisch Hall. Van 2003 tot 2007 was Anne-Suse leerling van Andrea Buchert-Kwasnitza aan de Muziekschool in Neckarsulm.

Van 2007 tot 2012 studeerde Anne-Suse Enßle bij Dorothee Oberlinger aan het Mozarteum in Salzburg blokfluit en muziekpedagogiek en daarna tot 2015 aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wenen bij Carsten Eckert. In 2013 won ze de eerste prijs in de Moeck/SRP blokfluitcompetitie in Londen.

Anne-Suse Enßle is medewerster van het Duo Enßle-Lamprecht“ (blokfluit en percussie) Met „Duo Enßle-Lamprecht“ maakte ze in 2010 de CD „Points of contact“, Universität Mozarteum, UNIMOZ 44. Anne-Suse Enßle geeft blokflutles aan Musikum Grödig en is vanaf 2015 onderwijsassistent bij Carsten Eckert aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wenen.

http://www.enssle-lamprecht.com

 

Sabine Federspieler, geboren in Brixen, blokfluitonderwijs bij Gerhard Braun in Stuttgart, Rudolf Hofstötter in Wenen, en Dan Laurin, Paolo Capirci en Pierre Hamon.1996-1998 docente aan de Wiener Musikhochshule. 1998 aanmoedigingsprijs van de Sparkassen in Tirol. Maakt eigentijdse muziek in combinatie met gitaar, folkloristische muziek in samenwerking met accordeon en bijna romantische muziek in samenwerking met piano. Niet alledaags dus.

www.federspieler.at

 

 

Eva Leonie Fegers (*Mönchengladbach, Duitsland, 1987) speelt vanaf haar vijfde jaar blokfluit. studeerde blokfluit en muziekpedagogiek bij Dorothee Oberlinger aan de Mozarteum Universiteit in Salzburg. Daarna studeerde ze nog bij Bart Coen en Bart Spanhove aan de LUCA School of Arts in Leuven en bij Carsten Eckert aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen. In November 2011 win ze de Eerste Prijs bij het Moeck/SRP Solo Blokfluit Concours in Londen. Eva Leonie Fegers is medewerker van verschillende kamermuziekensembles op het gebied van eigentijdse en Oude Muziek. Ze maakt deel uit van het Golden Square Recorder Consort. Eva Leonie Fegers doceert blokfluit aan de muziekscholen van Dornbirn en Bregenz.

http://fegers.net

 

 

 

 

 

 

 

Het Golden Square Recorder Consort bestaat uit Eva Leonie Fegers, Alina Loewenich, Stefan Tokár en Luca Anna Várhelyi. De muzikanten uit Duitsland, Slowakije en Hongarije leerden elkaar kennen tijdens hun blokfluitstudie aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen. In 2017 richtten ze het Golden Squarekwartet op. Ze richten zich op repertoire uit de Renaissance en eigentijds repertoire. Het Golden Square Consort speelt op instrumenten van Luca de Paolis en Adriana Breukink.

https://goldensquaremusic.com

 

 

 

 

Andrea Guttmann, geboren 1975 in Hallein,  studeerde tot 1998 blokfluit aan de Universiteit voor Muziek en Drama "Mozarteum"in Salzburg bij Carin van Heerden. Won de eerste prijs op de Open Nederland Blokfluitdagen 1998. Van 1990 tot 2003 studeerde Andrea Guttmann blokfluit bij Walter van Hauwe aan het Conservatorium van Amsterdams en laatmiddeeeuwse polyionie bij Pedro Memelsdorf aan de Civica Suuola di Musica in Milaan en aan de Escola Superior di Musica in Barcelona. Andrea Guttmann maakt deel uit van het Quartet New Generation. Zij woont in Salzburg en doceert aan het Mozarteum. 

 

Karin Hageneder groeide op in een muzikaal gezin in Pettenbach en ontwikkelde al jong een grote interesse voor blokfluit en dwarsfluit. Zij studeerde aan de Anton Bruckner Privéuniversiteit blokfluit bij Michael Oman en dwarsfluit bij Helmut Trawöger. Daarna studeerde ze vanaf 2009 tot 2012 blokfluit aan het Conservatorium van Amsterdam bij Paul Leenhouts, Erik Bosgraaf en Jorge Isaac en privé bij Daniel Brüggen.

Karin Hageneder geeft sinds 2013 blokfluit- en dwarsfluitles aan het Zentrum für Musikvermittlung in Wenen (2019). Karin Hageneder maakt deel uit van het ensemble Fiori Musicali Austria, waarmee ze

http://karinhageneder.com

 

 

 

 

 

 

Michael Hell (*Bad Oeynhausen, 1976) groeide op in een muzikaal gezin: moeder orgniste, broer pianist. Op zijn zevende begon hij met blokfluit, op zijn achtste met cello en op zijn achttiende met klavecimbel. Michael Hell studeerde in Hannover blokfluit bij Siri Rovatkay-Sohns en klavecimbel bij Zvi Meniker. Daarna studeerde hij aan de Schola Cantorum Basiliensis klavecimbel, basso continuo en historische uitvoeringspraktijk bij Jesper Christensen. Michael Hell  won in 1999 in Haifa de eerste prijs bij The first International Recorder Competition en in 2003 de tweede prijs bij het internationale Telemannconcours in Maagdenburg. (De eerste prijs werd niet toegekend, was een blokfluitist daar te min voor?). Sinds 2005 geeft Michael Hell concerten over de hele wereld. Behalve virtuoos blokfluitist is hij ook nog eens een betrouwbare klavecinist. Sind 2005 doceert Michael Hell blokfluit,  klavecimbel,  basso continuo en ornamentiek aan het Instituut voor Oude Muziek en Uitvoeringspraktijk van de Kunstuniversiteit Graz. Hij is sinds 2010 artistiek directeur van de Neue Hofkapelle Graz  in Lausanne bij Antonio Politano. Michael Hell maakt in 2015 een integrale opname van de sonates van James Paisible: Paladino Music pmr 0071.

www.michaelhell.com

 

 

Agelika Huemer werd in Linz geboren en studeerde blokfluit aan het conservatorium van Wenen bij Robert Finster, Rahel Stoellger en  Michael Posch. Daarnaast studeerde ze gamba. Ze maakt net als Karin Silldorff (zie aldaar)deel uit van het Quadriga Consort, dat de tweede prijs kreeg toegekend op het Duitse ERTA-concours 2004.  

www.quadriga-consort.at

 

 

Blokfluittrio InVento werd 2009 opgericht door drie blokfluitstudenten van het Mozarteum in Salzburg:  Christine Sedlmeier,  Christina Leimgruber en Eva Heitzinger.

 

Ji-Sun Kim (* Zuid Korea) studeerde ondermeer bij Helmut Schaller aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen en bij Matthias Maute aan de McGill University in Canada. In 2009 richtte was zij medeopreichter van het ensemble Musica Fantasia, waar ze intensief mee samenwerkt. Zij doceert blokfluit en blokfuitpedagogiek aan het Conservatorium Wenen.

 

 

 

 

 

Hans-Maria Kneihs studeerde cello, blokfluit ( bij Elisabeth Schaeftlein) en piano. Heeft een buitengewone interesse in muziekpedagogiek. Geeft les aan de Universiteit voor Muziek en uitvoerende Kunsten in Wenen sinds 1964. Richtte het Wiener Blockflöten Ensemble op, dat in Europa jarnelang toonaangevend was.

 

 

Ernst Kubitschek studeerde in Wenen en Salzburg blokfluit (bij René Clemencic), orgel en muziekwetenschap en is docent blokfluit, muziekgeschiedenis uitvoeringspraktijk oude muziek aan de Universität Mozarteum in Salzburg

 

 

 

 

 

 

 

Kerstin Kubitschek (Schwaz, Tirol, Oostenrijk, 1983 kreeg hij eerste blokfluitlessen aan de Muziekschool in Schwaz bik Andrea Untersteiner-Eberl. Daarna studeerde ze aan de Universiteit Mozarteum, Salzburg, muziekpedagogiek en blokfluit bij Dorothee Oberlinger. Ze zette haar studie voort aan het Royal College of Music in Londen bij Ashley Solomon. Sinds 2007 woont Kerstin Kubitschek in Wenen en heeft ze ondertussen twee kinderen. Sinds de herfst van 2009 geeft ze les aan de BAKIP 8 school en de Johann Sebastian Bach Muziekschool in Wenen.

 

 

Thomas List (Linz, 19760) studeerde aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wenen bij Hans Maria Kneihs. Sinds 2003 is Thomas List docent aan de Vrije Muziekschool Wenen en sinds 2009 aan het  Conservatorium Wenen Privatuniversität. Thomas List maakt deel uit van ensemble Mikado en het ensemble B-Five.

 

Alina Loewenich, (*Troisdorf, Duitsland, 1990) studeerde aan de Hogelschool voor Muziek en Dans in Keulen bij Ursula Schmidt-Laukamp, behaalde daar haar bachelor en studeerde daarna verder bij Carsten Eckert aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen. Zij treeds regelmatig als solist op bij concertuitvoeringen en is medeoprichter van het Recorder Consort Golden Square en het blokfluitkwartet Styx.

www.alinaloewenich.com

 

 

 

 

 

 

Katharina Lugmayr (Wenen, 1972) studeerde aan de Hochschule für Musik und darstellende Kunst in Wenen bij Hans Maria Kneihs en aan de Musikhochschule Zürich bij Matthias Weilenmann. Sinds 1998 is Katharina Lugmayr docente aan der Universität für Musik Wenen, vanaf oktober 2021 is ze daar professor blokfluitonderwijs. Ze geeft ook les aan de muziekscholen in  Wenen en Sankt Pölten. Katharina Lugmayr maakt deel uit van ensemble Mikado.

 

 

Caroline Mayrhofer (*Innsbruck) studeerde al jong blokfluit aan het Musikgymnasium in Innsbruck. Daarna studeerde ze bij Michael Oman aan het Bruckner-Konservatorium in Linz, schilderen in Florence aan de Accademia di Belle Arti, en tenslotte muziekpedagogiek en hoofdvak blokfluit aan de  Muziekuniversiteit Wenen bij Hans Maria Kneihs en cello bij Wolfgang Aichinger. Vanaf 2006 studeerde ze nog bij Walter van Hauwe en Jorge Isaac aan het conservatorium Amsterdam speciaal Nieuwe Muziek. Caroline Mayrhofer speelt en speelde in een twintigtal ensembles voor oude en nieuwe muziek. Met gitarist Michael Öttl vormt ze het duo True Lobster.

www.caroline-mayrhofer.net

 

 

Ensemble Mikado Wien, in 1999 opgericht door Katharina LugmayrMaja Osojnik en Thomas List, leerlingen van Hans-Maria Kneihs, breidde zich in 2003 uit met Eva Reiter (blokfluit en gamba), en onlangs met Theresa Dlouhy, zang. Bij de 4. International Young Artists' Presentation - Early Music 2004 behaalden ze de eerste prijs.(Tibia 4/2004). Zij namen drie CD's op, de laatste "Can She Excuse"  in 2008, "Born is the Babe" in 2009.

ensemble MIKADO, Wehlistraße 57/12/18, A-1200 Wien

www.ensemblemikado.com

 

 

 

 

Michael Oman werd in 1963 in Linz geboren. Hij studeerde blokfluit aan het Brucknerconservatorium in Linz, aan de muziekuniversiteit in Wenen en aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam (bij Walter van Hauwe). Daarna volgde hij nog een langdurige studie bij kees Boeke in Pitigliano (Italië). Vanaf 1989 is hij aan het Brucknerconservatorium Linz hoofdleraar blokfluit en kamermuziek. In 2001 richtte hij het Oman Consort op. In 2008 bracht het ensemble een goed gerecenseerde CD uit met Vivaldiconcerten (Luister: "superieure vertolkingen"): "La passione Rossa"

www.omanconsort.com

 

 

 

Michael Posch (*Klagenfurt, Oostenrijk) studeerde aan het staatsconservatorium van Karinthië, aan de Academie voor Muziek en Uitvoerende kunsten in Wenen en aan de muziekacademie in Trossingen (bij Kees Boeke). Vanaf  1991 Michael Posch de leider van het internationale Ensemble Unicorn. Vanaf 1995 doceert Michael Posch blokfluit en oude muziek aan de conservatorium afdeling van de Universiteit in Wenen, sinds 1998 is hij directeur van de afdeling Oude Muziek.

www.unicorn-ensemble.at

 

 

Sheng-Fang Chiu (*Taichung, Taiwan, 1990) studeerde blokfluit bij Michael Posch aan de Muziek- en Kunstuniversiteit in Wenen en blokfluit bij  Anna Januj en traverso  bij Marcello Gatti aan de Universiteit voor mzuiek en theater "Felix Mendelssohn Bartholdy" in Leipzig. Sheng-Fang Chiu speelde in diverse kamerensembles. Sheng-Fang Chiu  was medeoprichtster van het ensemble Telemann & Co e speelt in het VIVID Consort. Sheng-Fang Chiu is sinds 2014 onderwijsassistent van Michael Posch aan de Muziek- en Kunstuniversiteit in Wenen.  

www.shengfangchiu.com

 

 

 

Karin Silldorff uit Graz studeerde aan het conservatorium in Graz bij Robert Finster en aan het conservatorium in Wenen bij Rahel Stoellger. Ze maakt deel uit van het 7 leden tellende Quadriga Consort, dat zich toelegt op volksmelodieën en liederen van de Britse eilanden. In 2004 kreeg het Quadriga Consort de tweede prijs toegekend op het Duitse ERTA-concours 2004. Het Quadriga Consort maakte 10 CD's. Karin Silldorf doceert blokfluit aan het Johann-Josef-Fux-conservatorium in Graz.

www.quadriga-consort.at

 

 

 

 

 

Rahel Stoellger studeerde aan het conservatorium in Münster en dat in Amsterdam. In 1992 richtte zij de groep Badinerie op. Zij doceert aan de Universität für Musik in Wenen blokfluit en didactiek.

 

 

 

Het Styx Quartet werd in 2016 opgericht. Het bestaat uit de blokfluitisten Irena Dopitová, Alina Loewenich, Magdalena Spielmann en Štefan Tokár zusammen, die allevier aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen studeerden bij Carsten Eckert. Ze richten zich in het bijzonder op het repertoire voor blokfluitkwartet van de 20ste en 21ste eeuw. Als het kan willen ze ook een link leggen tussen muziek, beeldende kunst en literatuur.

 

Lorina Vallaster (Oostenrijk, 1994) begon al bijna als baby blokfluit, piano, cello en altviool te spelen. Vanaf is 2010 studeerde Lorina Vallaster blokfluit bij ThomasList en hobo bij Thomas Höniger aan de "Musik und Kunst Privatuniversität” in Wenen. Daarnaast volgde ze workshops bij een groot aantal blokfluitprominenten. Lorina Vallaster maakt deel uit van het Vivid Consort. Behalve veel optreden componeert ze ook zelf en zet ze dans-video-muziek performances op.

www.lorinavallaster.com

 

Luca Anna Várhelyi (*1994, Sopron, Hongarije) begon haar muzikale loopbaan op haar achtste jaar op de Joseph Haydn Musikschool in Fertőd. Daarna ging ze in 2009 naar de vakmiddenschool voor Muziek en Uitvoerende Kunst in Szombathely, ook in Hongarije, en in 2013 naar de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen, waar ze studeerde bij  Carsten Eckert. Luca Anna Várhelyi volgt nog steeds Masterclasses en cursussen bij gerenommeerde blokflutisten. Luca Anna Várhelyi werkt mee aan het   Recorder Consort Golden Square. Luca Anna Várhelyi doceert blokfluit aan het vakgymnasium voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Szombathely.  Ze woont op het moment in Wenen.  

 

 

 

 

 

Het VIVID Consort bestaat uit de blokfluitisten Christine Gnigler,  Sheng-Fang Chiu  en Lorina Vallaster. Zij spelen en zingen Middeleeuwse, Renaissance en eigentijdse muziek. Ze zijn tot stand gekomen onder leiding van Thomas List, die hun nog als mentor begeleid (2017). Het Vivid Consort maakte een debuutalbum: Bitter Fruit, Freifeld  Tontraeger #30  

www.vividconsort.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Elisabeth Wirth studeerde aan de Kunstuniversiteit Berlijn bij Gerd Lünenbürger en Christoph Huntgeburth en daarna aan de Mozarteumuniversiteit in Salzburg bij Dorothee Oberlinger. Ze haalde daar in 2017 haar master met onderscheiding.  Daarnaasdt studeerde ze ook nog gamba en zang. Ze richtte het oude muziekensemble Fontana di Musica op en maakt deel uit van het Ensemble Asterion en het Windcraft-Quartet. Elisabeth Wirth doceert aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen en aan de muziekschool Musikum in Salzburg.