4.30 Spanje
 

In Spanje hoorde je eigenlijk niks over blokfluiten tot  in 1690 twee Vlaamse broertjes: Michel en Joseph Houteloche in dienst van het hof traden. De Hauteloches speelden  Viool en blokfluit - een nieuw instrument, dat goed klinkt als het door anderen wordt begeleid (!) In 1690 sterft Joseph en in 1692 gaat Michel naar Valaanderen terug: het Madridse klimaat is dodelijk, maar kennelijk hebben de broertjes andere muzikanten opgeleid en geïnspireerd.  Componisten zoals Augustin Contreras, Sebastián Durón en Pedro Rebassa schrijven in het begin van de 18e eeuw Requiems en andere klaagzangen waarbij zij ook blokfluiten voorschrijven. (Beryl Kenyon de Pascual,  STIMU-uitgave1993/1995

 

Aan het conservatorium te Sevilla zijn twee leraren blokfluit: Bárbara Sela Andrés en Guillermo Peñalver. Zij verzorgen de uitgave van een spraakmakend Spaans blokfluittijdschrift: Revista de flauta de pico.

http://www.datsi.fi.ump.es/~Igomez/RFP.html

In Barcelona wordt blokfluit gedoceerd aan de Escuela Superior de Musica de Catalunya. Door Pedro Memelsdorf.  (2003)

In Spanje en Portugal was sinds 2010 een ERTA Iberia, Asociación Ibérica de Flauta de Pico, waarvan Trudy Grimbergen voorzitter was. ERTA Iberia heeft in 2014 haar derde blokfluitbijeenkomst georganiseerd in Oporto, Portugal. In 2016 was er een ERTA Iberia bijeenkomst in Torrent, bij Valencia van 29 april tot 1 mei. Het was een groot succes met workshops en een concert van Seldom Sene.  Door gebrek aan mogelijkheden tot vervanging van bestuursleden is er daarna (tijdelijk?) een punt achter Erta Iberia gezet.

 

David Antich (*Benifaió, 1969) heeft dwarsfluit en gestudeerd aan de conservatoria van Carcaixent en València. En daarna blokfluit bij Agostino Cirillo aan het Conservatorio Superior de Música in Murcia. 

David Antich maakte 33 albums met middeleeuwse renaissance en barokke muziek. David Antich is oprichter van de ensembles Dario Castello en Ensemble Galanterie. David Antich doceert blokfluit aan het conservatorium in Torrent. In 2014 maakte hij een CD met blokfluitconcerti uit Napels: Enchiriadis EN 2035.

 

 

 

 

María Martínez Ayerza (1982, Cuenca, Spanje) begon met blokfluit spelen toen ze zeven was. Ze ontving haar blokfluitdiploma cum laude op het Conservatorium "Manuel  Castillo" van Sevilla in oktober 2000. Daarna studeerde ze in  Amsterdam bij Paul Leenhouts verder en behaalde daar in 2004 haar Bachelor of Music en 2006 haar Master of Music. In 2009 studeerde zij cum laude af als Master of Arts  in Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.  Zij is gespecialiseerd in Renaissance-consortrepertoire en hedendaagse kamermuziek. Maria Martinez Ayerza won de Eerste Prijs van de Moeck/SRP solo blokfluit competitie in Londen op 13 november 2005. Tevens ontving ze de Walter Bergmann Prijs voor haar uitvoering van "Salamander II" van Hiroyuki Itoh. Sinds 2001 is Maria Martinez Ayerza lid van The Royal Wind Music. Met zangeres Harma Everts en blokfluitiste Stephanie Brandt richtte ze in 2004 het trio ÆroDynamic (CD in 2012: The Garden With Countless Windows; Lindoro, NL-3012) op.  Maria is ook medeoprichter van het blokfluitkwintet Seldom Sene. Maria Martinez Ayerza is vanaf de oprichting in 2008 redacteur bij het vakblad blokfluitist, en vanaf 2015 hoofdredacteur. Maria Martinez Ayerza geeft privé blokfluitles in Amsterdam en is docent blokflujitconsort aan het Royal Collage of Music in Londen. Maria Martinez Ayerza en Hester Groenleer hebben hun eigen YouTube-kanaal Consort Counsellors. Je kunt er alle adviezen over blokfluit-ensemblespel op terug vinden. Maria Martinez Ayerza is hoofdredacteur van het Nedrlandse blokfluitblad "Blokfluitist".

www.mariayerza.com

www.trioaerodynamic.nl

www.youtube.com/consortcounsellors

 

Judith Milena Cord-to-Krax (*Keulen, 1988) begon op haar zesde blokfluit te spelen bij Eva Morsbach, Vanaf 2009 studeerde Milena Cord-to-Krax aan het Conservatorio Superior de Música Manuel Castillo in Sevilla bij  Vicente Parrilla en Bárbara Sela.

In 2012 was Milena Cord-to-Krax medeoprichter van het blokfluittrio Vox Tremula. Milena Cord-to-Krax arrangeerde verschillende renaissance en vroegbarokke werken voor blokfluiten. Ze woont (2016) in Sevilla.

http://judithmilena.com

 

 

 

Elena Escartin (Zaragoza, Aragon) deed haar opleiding aan de conservatoria van Zaragoza en Sevilla bij Joan Miró, Anna Margules en Vicente Parrilla, en volgde daarna nog cursussen bij tal van blokfuitprominenten. Zij werd lid van het blokfluitconsort Vox Tremula en treedt in Spanje en Portugal vel op bij concerten en festivals met de middeleeuwse muziekgroep Aquitania. Met gambiste Pilar Almalé  vormt ze het duo Caranzalem. Elena Escartín houdt zich ook flink bezig met muziekeducatie. In Goa, India heeft ze een muziekontwikkelingsprogramma ontwikkeld, ondersteund door de Universiteit van Sevilla.

 

 

Alberto Domínguez Gálvez (*San Fernando, Cádiz, 1983) studeerde saxofoon aan het conservatorium in Cádiz bij Miguel Garrido Aldomar. Terwijl hij zijn saxofoonspel volmaakte bij verschillende andere leraren en daar prijzen mee won, kreeg hij ook een steeds grotete interesse in Oude Muziek en blokfluitspel. Aan het conservatorium van Cádiz studeerde hij daarvoor bij

Guillermo Peñalver, en volgde cursussen bij alle vooraanstaande Europese blokfluitisten. Hij rondde zijn blokfluitstudie af aan de Hogeschool voor Muziek in  Catalonië bij Pedro Memelsdorff.  Na zijn studies richtte hij het kamermuziekensemble Elcurarojo op, waarvan hij zowel solist als artistiek directeur is. Hij heeft een afbeelding van de beroemde ivoren sixflute van Thomas Stanesby jr. uit de verzamling van Frans Brüggen op zijn onderarm laten tatoeëren

http://albertodominguezgalvez.com

 

 

 

 

 

 

Trudy Grimbergen studeerde aan het Conservatorium van Utrecht bij Leo Meilink en Baldrick Deerenberg. Na de afsluiting van haar studie 9n 1985 is Trudy Grimbergen naar Spabnje vertrokken en les gaan geven op diverse conservatoria en muziekopleidingen. Momenteel geeft ze les aan het Conservatorio Profesional Federico Moreno Torroba in Madrid.

Trudy Grimbergen vormt met Anna Margules en Daniel Bernaza.het Trio Intratempo.

Trudy Grimbergen is voorzitter van Erta Iberia (2015), de Spaanse afdeling van de ERTA (European Recorder Teacher Association)

Trudy is getrouwd, heeft twee dochters, twee katten en een hond. Trudy Grimbergen organiseert in het gasthuis El Flautotel blokfluitcursussen met excursies voor blokfluitconsorts.  

http://trudygrim2.wix.com/el-flautotel#

http://ertaiberia.blogspot.com

 

 

 

Moisés Maroto García (*Laguna de Duero, 8 mei 1989) kreeg vanaf zijn zevende piano-  en muziektheorieles aan de muziekschool van Laguna de Duero en studeerde later dwarsfluit aan het Conservatorium van Valladolid. Vanaf 2010 studeerde hij blokfluit bij

Anna Margules aan het conservatorium van Aragon en vanaf 2012 zang bij Maria Sala aan het Conservatorium van Zaragoza.

Moisés Maroto is blokfluitist bij het ensemble "Barrock'n'roll" en lid van het blokfluitconsort "Dolce Eolo"

 

 

 

Carlos Núñes (*1974) zoekt nieuwe wegen van Folk naar  Pop met betrekking op Keltische muziek. Daarbij gebruikt hij naast doedelzak en andere fluiten ook blokfluit, waarmee hij door zijn eigenzinnige spel een plek in de popmuziek veroverde. De manier waarop hij met blokfluit en microfoon aan de blokfluit klanken weet te ontlokken is ongeëvenaard. Carlos Núñes heeft zich ook gespecialiseerd in het spelen op de Galicische fluit ("Pito Galego"), een robuuste zus in Es van de barokke blokfluit.

www.carlos-nunez.com

Anna Margules (*Mexico, 1965) studeerde blokfluit bij Horacio Franco en Franse literatuur aan de Nationale Universiteit van Mexico.
Daarna woonde ze in in Amsterdam waar ze bij Walter van Hauwe aan het Sweelinck Conservatorium studeerde en volgde ze in Spanje cursussen bij Pedro Memelsdorff. 
In 1995 besloot Anna Margules in Mmadrid te blijven wonen.

Anna Margules heeft solo en met diverse ensembles 5 CD’s opgenomen. Momenteel is ze docent aan het Conservatoprium in Aragon. Anna Margules vormt met Trudy Grimbergen en Daniel Bernaza.het Trio Intratempo

www.annamargules.com

 

Pedro Memelsdorf (zie Italië) geeft les aan de Escuela Superior de Musica de Catalunya in Barcelona. (2003)

 

 

Vicente Parrilla werd in Sevilla in 1977 geboren. Hij studeerde daar aan het conservatorium bij Guillermo Peñalver. Als 17-jarige trok hij naar Nederland, waar hij eerst bij Jeannette van Wingerden in den Haag en daarna bij Walter van Hauwe in Amsterdam studeerde. Hij completeerde zijn  studie bij Pedro Memelsdorf aan de Esmuc in Barcelona. Vanaf 2004 tot heden (2019) doceert hij zelf blokfluit en Oude Muziek aan het conservatorium "Manuel Castillo" in Sevilla. Hij leidt de groep More Hispano (Raquel Anueza, sopraan; Fahmi Alqhuai, gamba; Jesús Fernández, theorbe, Álvaro Garrido, percussie), waarmee hij 3 Cd's maakte.

www.morehispano.com

www.vicenteparrilla.com

 

 

 

 

 

Fernando Paz (*Madrid, Spanje 1966) studeerde aan het  conservatorium  PA Soler de San Lorenzo in  El Escorial, het Conservatorio Superior in Madrid, het  Conservatorio Regional van Toulouse en hety Koninklijk Conservatorium in Brussel. Hij specialiseerde zich daar in blokfluit en traverso. Daarnaast leerde hij blokfluiten bouwen bij  onder meer Jacqueline Sorel en Heiko ter Schegget. Hij doceerde op verschillende conservatoria in Spanje en Portugal.

http://fernandopaz.org

 

 

Josep Maria Saperas studeerde in 1990 in blokfluit af aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij werkte als blokfluitdocent aan verschillende Spaanse muziekinstellingen. Vanaf 2015 doceert hij blokfluit aan aan het Conservatorio Profesional de Música "Pedro Aranaz" de Cuenca. Josep Maria Saperas componeerde les- en gebruiksmateriaal voor blokfluit en blokfluitensembles

 

 

Lobke Sprenkeling (*Nederland, 1979) haalde haar Bachelor voor blokfluit in 2001 aan het Koninklijk  Conservatorium in Den Haag en haar master in 2003 aan het Conservatorium van Utrecht. Daarna studeerde ze nog Middeleeuwse muziek bij Pedro Memelsdorff aan de Escola Superior de Música de Catalunya in Barcelona. In 2016 promoveerde ze cum laude aan de Universitat Politècnica de València. Ze studeerde ook zang, ballet en eigentijdse kunst. Van 2007 tot 2016 doceerde Lobke Sprenkeling aan het conservatorium van Valencia. Op het moment (2019) doceert ze blokfluit, kamermuziek, improvisatie en versieringstechnieken aan het Koninklijk Conservatorium in Madrid.

 

Alejandro Villar (*León) begon toen hij acht jaar was als koorknaap aan de Schola Cantorum van de kathedraal van León. Alejandro Villar studeerde blokfluit aan de muziekscholen van León en Salamanca, en nadat hij daar uitgestudeerd was verder bij Kees Boeke, Pierre Hamon, Pedro Memelsdorff, Paul Leenhouts, Giovanni Antonini en Aldo Abreu. Onertussen studeerde Alejandro Villar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Léon.  Alejandro Villar is oprichter en leider van het Middeleeuse muziekensemble Eloqventia. Hij doceert blokfluit aan het Conservatorium van Gijón (Asturias). Alejandro Villar maakte 4 Cd’s en een DVD.

www.alejandrovillar.es

 

 

Vox Tremula is een blokfluitconsort dat in principe bestaat uit de blokfluitisten Elena Escartín, Gonzalo Llao en Milena Cord-to-Krax. Het wordt regelmatig uitgebreid met andere muzikanten, wanneer dat zo uitkomt. Ze spelen muziek uit de laaste zeven eeuwen, die ze zo nodig zelf arrangeren.

http://voxtremula.com